KunststofenRubber.nl

14 mrd euro aan investeringen voor windmolens op zee

28 juli 2016 om 11:26 uur - BRUSSEL

De Europese offshore windenergie-business heeft in het eerste halfjaar veertien miljard euro aan nieuwe investeringen binnengehaald. Hiervoor zijn veel nieuwe windmolens nodig.


Over zeven projecten zijn dit jaar definitieve besluiten genomen, waardoor er financiering is voor 3,7 gigawatt aan nieuwe capaciteit, oftewel voor een kleine achthonderd windmolens op zee.   

Volgens Giles Dickson van WindEurope tonen de recordinvesteringen aan dat er veel belangstelling is voor offshore windenergie. "Wij verwachten dat de installaties in 2017 aanzienlijk zullen toenemen maar er zijn ook veel uitdagingen. Zo is er bijvoorbeeld de onzekerheid over toekomstige volumes en regelgeving in veel  van de sleutelmarkten voor de periode na 2020. We kunnen nog lang niet zeggen dat de zaak is geklaard."

In Europa staat nu 11,5 gigawatt aan vermogen via offshore windparken verdeeld over 82 zogenoemde wind farms in elf landen.  Alleen Duitsland (258 MW) en Nederland (253 MW) hebben capaciteit toegevoegd in de eerste zes maanden van dit jaar. De gemiddelde capaciteit per nieuwe windmolen was 4,8 megawatt, een jaar geleden was het gemiddelde nog 4,2 megawatt.  

 

Afgelopen juni hebben negen energieministers de afspraak gemaakt om de samenwerking op het gebied van windenergieparken op zee uit te breiden. Tegelijkertijd hebben elf energiemaatschappijen een afspraak gemaakt om de kosten van offshore windenergie te reduceren tot onder de tachtig euro per megawattuur in het jaar 2025. Dit gaat uit van een jaarlijkse toename van de capaciteit van vier tot zeven gigawatt vanaf 2021. Momenteel staat ongeveer negentig procent van de wereldcapaciteit aan offshore windenergie in Europa. Maar de VS en China zijn momenteel bezig hun investeringen snel te vergroten.

 

 

 

 

 

Via Twitter volgen wij ...