KunststofenRubber.nl

Covestro: polyurethaan in plaats van epoxyhars voor rotor

19 juli 2016 om 10:45 uur - Zhejiang

Het rotorblad is 37,5 meter lang en is bedoeld voor een windturbine van 1,5 megawatt. Het blad is gemaakt met een speciale polyurethaan met infusiehars van Covestro en glasvezelmatten van Chongqing Polycomp International (CPIC), een belangrijke Chinese fabrikant van glasvezels die behoort bij het Shanghai FRP Research Institute. Het infusiesysteem onder vacuüm met continue ontgassing is ontwikkeld door procesontwikkelaar Hübers.


Kim Klausen, baas van het Wind Energy Program bij Covestro, is blij met de nieuwe mijlpaal en vindt dat dit een nieuw bewijs is van de voordelen van polyurethaan boven die van epoxyharsen qua eigenschappen en kosten bij de productie van windenergie. "De polyurethaanhars heeft goede fysieke eigenschappen, een excellente vloeibaarheid en het doordringt de glasvezel grondig. Bovendien komt bij het proces minder warmte vrij dan bij het gebruik van epoxyharsen", aldus Klausen. "Het snellere uitharden verhoogt de productiviteit aanzienlijk en dat geeft de fabrikanten een belangrijk kostenvoordeel." De hars is ontwikkeld in nauwe samenwerking met Covestro Wind Competence Center in Denemarken en met het Polymer Research Development Center (PRDC) van Covestro in Shanghai.

 

Wind Power Composite Materials  

Onderzoeker Chenxi Zhang van Covestro heeft de nieuwe ontwikkeling recentelijk gedemonstreerd op het Chinese 'Forum for International Wind Power Composite Materials' in Zhejiang. Hij heeft daar aan vijfhonderd windenergie-experts getoond wat in de ogen van Covestro de voordelen zijn van het polyurethaansysteem en hen uitleg gegeven over de vorderingen die Covestro op dit vlak heeft gemaakt in samenwerking met de leveranciers van glasvezels, met procesontwikkelaars en met fabrikanten van rotorbladen. Op deze bijeenkomst heeft manager Roland Stoer van WINDnovation, een ontwerpbedrijf voor rotorbladen, naar aanleiding van het gebruik van polyurethaan gezegd: "We willen het ontwerp van rotorbladen graag optimaliseren en volledig profiteren van de voordelen van polyurethaan. We willen verder samenwerken om in de toekomst meer geavanceerde rotorbladen te kunnen maken."

 

30 gigawatt erbij in 2016  

In de laatste verslaggeving van de voortgang van de Chinese regering op het gebied van energie heeft minister-president Keqiang Li opgeroepen te streven naar een groter aandeel van schone energie. Dit zou de verdere expansie van windenergiesystemen in China aanjagen. Alleen al dit jaar zal China naar verwachting dertig gigawatt vermogen aan zijn bestaande windenergiecapaciteit toevoegen.
Covestro behoort tot de grootste polymerenbedrijven van de wereld. Het bedrijf is vooral actief voor de sectoren automotive, elektro en electronica, bouw en sport & vrije tijd. www.covestro.com.

 

Via Twitter volgen wij ...