KunststofenRubber.nl

Nu ook onderdelen van Solvay voor oliepomp Polimotor 2

04 juli 2016 om 13:42 uur - Alpharetta

In het project Polimotor 2 levert Solvay nu ook onderdelen voor het pomphuis van de externe (dry-sump) oliepomp. Het toegepaste materiaal is in dit geval PAEK (polyaryletherketone) .


Onder leiding van de Amerikaanse innovator Matti Holtzberg wil men via het Polimotor 2-project een nieuwe generatie van de kunststof racemotor voor een auto ontwerpen en bouwen en er nog dit jaar daadwerkelijk mee racen.  Solvay treedt in het project op als hoofdsponsor voor de materialen.  Solvay heeft een range van speciale polymeren die de veelgebruikte aluminium componenten kunnen vervangen, zegt Holzberg.  Hij is in het dagelijks leven directeur van Composite Castings LLC in West Palm Beach in Florida.

 

Alle drie de spuitgiet-onderdelen voor de oliepomp wegen maar negentig gram, weinig in vergelijking met de aluminium exemplaren van 190 gram. In het geheel zal het vervangen van het metalen huis van de pomp door het paek-materiaal (AvaSpire van Solvay) een gewichtsbesparing opleveren van 270 gram. AvaSpire AV 651 CF30 PAEK is een compound die is versterkt met dertig procent koolstofvezel.  De onderdelen krijgen te maken met temperaturen tot 140 graden en drukken tot 5,5 bar.

Polimotor 2 wil een volledig uit kunststoffen samengestelde viercilindermotor met dubbele nokkenas bouwen die in z'n geheel maar 65 kilo weegt, ruim veertig kilo minder dan een metalen exemplaar.  Voor het project van Holtzberg zal Solvay advanced polymer technologies tien producten maken van kwalitatief hoogstaande kunststof. Een groot deel ervan is al gemaakt.

 

Meer over de Polimotor 2 in de juni-editie van Kunststof en Rubber .

 

 

Via Twitter volgen wij ...