KunststofenRubber.nl

Ahrma onthult revolutionair 'smart pallet'

01 juli 2016 om 15:30 uur

Dit najaar introduceert de Nederlandse startup Ahrma tijdens de K 2016 een revolutionair pallet waarin innovatieve materialen zijn gecombineerd met het 'Internet of Things'. Dit zorgt voor optimale beheersing van de toeleveringsketen, lagere kosten en voordelen op het gebied van duurzaamheid, aldus de fabrikant. Momenteel wordt het pallet in de praktijk getest.


Erik de Bokx, algemeen directeur van Ahrma: 'De palletindustrie heeft in de afgelopen vijftig jaar geen belangrijke vernieuwingen laten zien. Ahrma wil koploper zijn in deze sector door het Internet of Things toe te passen in de supply chain logistiek. We bieden meer dan alleen een innovatie. We hebben een traditioneel product getransformeerd naar het speelveld van de nieuwe economie van delen, beschermen en duurzaamheid.'

 

Houten constructie, gecoat met PUR

Het pallet van Ahrma combineert de beste eigenschappen van zowel houten als kunststof pallets. Het bestaat uit een speciaal door Greenpanel ontwikkelde constructie van houtcomposiet die is gecoat met polyurethaan (Elastocoat C van BASF). Gesteld wordt dat het pallet zeer sterk is, lang meegaat en minder weegt dan andere pallettypes. Het wordt geproduceerd in onderdelen die met een speciale lijm worden gemonteerd op de locatie waar de pallet voor het eerst wordt gebruikt. De lijm is speciaal hiervoor ontwikkeld door Henkel.

 

Het Internet of Things

In elk pallet is een transponder ingebouwd die verschillende radioprotocollen kent. Een langeafstandsprotocol voor fabrieks- en opslagbereik en een protocol voor de korte afstand dat scannen met behulp van de smartphone mogelijk maakt. De transponders communiceren met slimme ontvangers die op strategische plaatsen op het terrein van de klant zijn aangebracht.

 

Dit intelligente systeem biedt voordelen in de markt voor herbruikbare transportverpakkingen. Het kan zelfs de nieuwe standaard in de markt worden, omdat alle verpakkingen gemakkelijk real time gevolgd kunnen worden via track & trace, met slechts een paar eenvoudige handelingen, tegen minimale kosten en met minimale investeringen in infrastructuur. Bovendien kan de transponder versnelling, temperatuur en gewicht meten. Dat levert gebruikers waardevolle operationele informatie op, dankzij het Ahrma Supply Chain Big Data System.

 

www.ahrmapooling.com

 

 

 

Via Twitter volgen wij ...