KunststofenRubber.nl

Design for Additive Manufacturing Challenge 2016

25 maart 2016 om 13:29 uur

Op woensdag 23 maart 2016 heeft juryvoorzitter en medeoprichter van Ultimaker, Erik de Bruijn, de winnaars bekend gemaakt van de Additive World Design for Additive Manufacturing Challenge 2016. Uit 47 deelnemers in twee groepen, professionals en studenten, waren 3 finalisten voor iedere categorie geselecteerd. Hieruit twee winnaars geselecteerd; zij gaven volgens de jury het best invulling aan de opdracht om een nieuw ontwerp te maken of een bestaand product te herontwerpen voor additive manufacturing.


Team AtoS AM Engineering (Atos SE, Spanje) hebben met hun ontwerp van een 'Aerospace Integrated Bearing' gewonnen in de categorie professionals. Ze hebben volgens de Jury duidelijk de voordelen van 3D printen gedemonstreerd in het ontwerp van een geïntegreerd bolscharnier voor het bevestigen en afstellen van zonnepanelen die bevestigd worden aan satellieten. Het ontwerp bevat diverse losse onderdelen die samenkomen in één nieuw ontworpen samenstelling met minimale assemblage. Tevens hebben ze een substantiële gewichtsreductie gerealiseerd in combinatie met een verbeterde functionaliteit.

 

De winnaar onder de studenten is Cassidy Silbernagel van de Universiteit van Nottingham in Engeland. Hij is erin geslaagd om een behuizing te ontwerpen waarmee een elektromotor kan worden gemonteerd in de bestaande krukaskamer van een verbrandingsmotor. Hiermee kan een bestaande motorfiets worden omgebouwd naar een elektrische aandrijving. In zijn ontwerp brengt hij acht onderdelen terug tot één lichtgewicht onderdeel waarmee hij een van de grote voordelen van additive manufacturing toont. Bovendien heeft hij de ruimte voor koeling van de elektromotor slim geïntegreerd en afgeronde doorvoeren gecreëerd voor de kabels.

 

Er was een eervolle vermelding voor de software van Juhun Lee en Paul Kassabian waarmee automatisch de 3D te printen ophangsteunen voor glazen gevelpanelen voor de bouw konden worden gegenereerd.

 

Naast de winnaars van de Design Challenge heeft Additive Industries twee Additive World Awards uitgereikt. Martin Schäfer van Siemens AG kreeg de ‘Industrial Achievement' award voor zijn niet aflatende werk om de Europese additive manufacturing spelers bijeen te brengen in zijn tien jaar als voorzitter van het AM Platform. Bovendien heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd aan de standaardisatie van de technologie en processen.

 

Janne Kyttanen, digitale beeldhouwer in een multidisciplinaire wereld van 3D printen, virtual- en augmented reality, ontving een award voor zijn werk als pionier op het gebied van ontwerpen voor 3D printen waarmee hij velen heeft geïnspireerd. Hij was tevens een van de eersten die grote aantallen 3D geprinte producten op de markt bracht zoals 's werelds eerste 3D geprinte lampen, schoenen, consumentenelektronica, meubels en nog veel meer.

 

www.additiveindustries.com

 

Via Twitter volgen wij ...